زیتون پرورده پای ثابت سفره های گیلانی هاست ، که به روش های مختلف و متفاوت تهیه می شود. این تفاوت شاید جای جای گیلان چشمگیر تر شود و موادی از آن کم یا زیاد شود.
مواد لازم برای تهیه زیتون پرورده :
طرز تهیه :
کافیست تا تمام ترکیبات بالا را با هم مخلوط کنید و بعد از آن زیتون ها را داخل ظرفی مناسب درب بسته ریخته و یک الی دو روز داخل یخچال بگذارید تا مواد به خورد زیتون ها برود.
توجه کنید که رنگ صورتی زیتون پرورده ها از آب انار ترش و خوشرنگ است.
نکته دیگر اینکه بسته به ذائقه خود می توانید از رب انار ترش و یا ملس برای تهیه زیتون پرورده استفاده کنید.
زیتون پرورده یکی از لذیذ ترین چاشنی های پرطرفدار گیلانی است که در کنار غذا های اصلی میل میشود . در طرز تهیه زیتون پرورده علاوه بر زیتون از مغز گردو و رب انار و نعناع و چوچاق ( سبزی محلی ) دانه انار خشک و … استفاده میشود اما اگر بخواهیم از فوت کوزه گری تهیه این چاشنی بگوییم بهتر است تا آن را به روش سنتی تهیه کنیم . در روش سنتی و خانگی این مواد اولیه در ظرفی به نام نمیار، یا نمک یار به صورت سنتی کوبیده میشود.
نمیار، یا نمک یار، صفحه ای سینی شکل از جنس سفال محکم است که از آن به عنوان آسیاب خانگی استفاده میشود . وسیله ساییدن نیز تکه سنگی صاف و گرد به نام مشته سنگ است که به اندازه یک مشت دست قابلیت ساییدن سبزیجات ، مغز گردو، برنج و گندم را داراست.
نمک یار یا نمکار برای سابیدن انواع مواد غذایی به خصوص گردو و انواع سبزیجات است. گردو و یا سبزی را با استفاده از سنگ گردی در داخل گودی نمکیار به صورت رفت و برگشت می سابند .
غذاهای محلی متنوعی را با استفاده از نمکیار تولید می کنند. مانند فسنجان ، کال کباب، بادمجان شکم پر و ترکیب لذیذی از آلوچه سبز و چاشنی محلی به نام درار به نام هلی (خالی) دشکن. درار خود از سابیدن سبزی های معطر در نمکیار تولید می شود و به همراه خیار محلی ، پرتقال و گوجه سبز مورد استفاده قرار میگیرد. سابیدن گردو با نمکیار باعث خارج شدن روغن آن می شود که باعث لذیذتر شدن غذا می شود.
زیتون از معروف ترین و خوشمزه ترین های سفره ایرانیان است. در واقع زیتون نه تنها خاصیت غذایی دارد بلکه روغن زیتون نیز ارزش دارویی دارد . دانشمندان می گویند ، زیتون معجزهگری است که در درمان بسیاری از بیماریها مفید است. از جمله بیماری هایی که زیتون خاصیت درمانی برایشان دارد می توان به سوء هاضمه نقرس، فشار خون، زخمهای اثنی عشر، بیماریهای پوستی ، دیابت و . . . اشاره کرد. اما علاوه بر این ها زیتون خواص دیگری نیز دارد که در ادامه متن به آن اشاره می کنیم.
تقریبا دو هزار نوع از زیتون تا به امروز در دنیا شناخته شده است اما در این تعداد فقط حدود ۱۱۰ نوع از آن در ایران کشت میشود که البته در نهایت مردم تنها با ۱۰ تا ۱۲ نوع از این میوه آشنایی دارند و از آن ها بیشتر استفاده می کنند.
زیتون معمولا در ابتدای تابستان شروع به گل دادن میکند . سپس به تدریج میوه آن تشکیل میشود و در اواخر تابستان به مرحله برداشت میرسد. زیتون در گذشته نماد صلح و ثروت بوده است. در پرچم سازمان ملل متحد نیز از شاخه زیتون به عنوان نماد صلح استفاده شده است.
جالب است بدانید که از بین انواع مواد غذایی حیوانی و گیاهی ، ماده ای وجود ندارد که به اندازه زیتون پتاسیم داشته باشد . پتاسیم نیز دلیل اصلی افزایش قدرت عضلانی و همچنین انرژی بدن است . علاوه موارد ذکر شده زیتون بین ۱۵ تا ۳۵ درصد چربی دارد. ولی چربی زیتون از نوع مفید و اشباع نشده است.
برچسبها:تهیه زیتون پرورده, زیتون پرورده, زیتون پرورده رودبار, زیتون پرورده گیلان