روستای یوش یکی از همان مکان هایی ست در استان مازندران که می توان سر را با افتخار بالا گرفت و صحبت از زادگاه بزرگ مردی فرهنگی و اهل ادب و هنر کرد، کسی که شعرهای او هیچ گاه بوی کهنگی به خود نخواهد گرفت. کسی که بنیانگذار شعر نو بود و نو بودن و نو شدن کار شعرهای او بود. کسی که نام پدر شعر فارسی بر او نهاده شده و الحق که چه نام زیبایی بر او نهادند. درست است صحبت از نیما یوشیج می کنیم.
وقتی از تاریخچه ی کهن و پر بار سرزمین طبرستان یا همان مازندران امروزی حرف می زنیم تنها تکیه بر آثار تاریخی و جنگاوری ها و دلاوری های مردم دلیر این سرزمین نداریم. منظور مان تنها آثار باستانی و قلعه های جنگی بازمانده از دوران قدیمی تاریخ نیست. تنها از جنگل هایی هزاران ساله حرف نمی زنیم که مایه اصالت و افتخار است. بلکه صحبت از تاریخ سرزمینی ست که بزرگمردانی فرهنگی را در دامان خود پرورش داده و مایه مباهات ایران و ایرانی نموده.
به لطف و برکت حضور خانه ی تاریخی نیما یوشیج در روستای خوش آب و هوا و باصفای یوش، عده ی زیادی سالانه به این روستا سفر می کنند تا در کنار محظوظ شدن از طبیعت دلپذیر و هوای مطبوع این روستا، سری به خانه ی تاریخی این استاد بزرگوار بزنند. خانه ای که از در و دیوارهای آن خاطراتی کهن از پدر شعر فارسی می بارد و چه روزها و شب هایی که نیما یوشیج در این خانه سپری نکرده است و سبب ساز خلق آثاری ارزشمند و ماندگار نشده است.
نیما یوشیج تنها یک شاعر نبود، او همانند سایر بزرگمردان طبرستانی یک مبارز بود که در روزهای پر التهاب با هنر خود پا به پای مردم این کشور به مبارزه و دادخواهی برخاست و اکنون خانه اش همچون یاد او در تاریخ در روستای یوش پا برجا باقی مانده.
خانه ی نیما یوشیج اکنون به موزه ای زیبا تبدیل شده است و تردد بی امان مردم در این خانه نشان دهنده ی علاقه ی بی وقفه ی مردم به نیما یوشیج بعد از گذشت سالهاست.
اگر سراغ از روستای یوش بگیرید به شهرستان نور در استان مازندران هدایت خواهید شد. روستای یوش در توابع بلده واقع شده است که در حوالی شهرستان نور می باشد. مطمئنا با همین آدرس ساده خواهید فهمید که چه طبیعت بکر و دلپذیری در این روستا در انتظار شماست. همین که نام شهرستان نور به گوش بخورد کافی ست تا سرزمینی یکپارچه از سرسبزی و طراوت را در پیش دیدگان خود تصور کنید و به این فکر کنید که این طبیعت الهام بخش چه آثار و شعرهای ارزشمندی از نیما نبوده است. شعرهای لطیف و چند لایه ای که نیما آن ها را با الهام گرفتن از طبیعت حیرت انگیز و بکر این منطقه سروده است و اکنون پیر و جوان این شعرها را از برند.
روستای یوش در دره های کوهستان البرز واقع شده است و آب و هوای بی نظیر دارد. اگر قصد سفر به روستای یوش را دارید بهتر است پاییز و بهار را برای سفر خود انتخاب کنید. این فصول می توانند زیباترین فصل ها برای سفر به روستای یوش باشند. طبیعت سر سبز و دلنشین روستای یوش در فصل پاییز می تواند شعله ی زیباترین احساسات شاعرانگی را در وجود شما روشن کند.
اگر می خواهید از تهران راهی روستای یوش شوید، مسافتی برابر با صد و هشتاد کیلومتر را در برابر خود خواهید داشت. این مسافت از آمل برابر با صد و ده کیلومتر است.
اگر می خواهید بدانید نیما یوشیج این شاعر گرانقدر ایرانی که لقب پدر شعر فارسی را از آن خود کرده در چه خانه ای سکونت داشته و الهام بخش شعرهای او کدام چشم اندازهای یوش بوده است، می توانید از نزدیک سکونتگاه او را بازدید کنید. در وهله ی اول با خانه ای تاریخی با معماری زیبا و قدیمی روبرو می شوید. حیاطی وسیع و با صفا که مزار استاد در میانه ای این عمارت قرار دارد. مزاری ساده همچون خلق و خوی و زندگی ساده و بی آلایش خود نیما که در دوران حیاتش داشت.
این عمارت اساسا در دوران قاجاریه بنا شده است و سکونتگاه اصلی اجداد نیما بوده. سبک ساخته شدن این خانه همچون سایر خانه هایی است که در مناطق کوهستانی نور ساخته می شود.
با وارد شدن به حیاط این عمارت اتاق های متعددی را دور تا دور حیاط مشاهده خواهید کرد که سر در آن ها با گچبری های هنرمندانه و ظریف تزئین شده است. از خانه ی نیما یوشیج می توان چشم اندازی زیبا به کوهستان های پر صلابت اطراف نور داشت. کوهستان هایی که در فصل های بهار و پاییز می توان غرق در چشم انداز مه آلو آن ها شد و سوار بر کبوتر خیال، پروازی تا بی نهایت به آن ها داشت. بیراه نیست که نیما در طول حیات خود چنین اشعاری هنرمندانه و با لطافت سروده است. ذوق و طبع انسان در این خانه ی با صفا باز می شود و حس و حال شاعرانگی به انسان دست خواهد داد.
عطر دل انگیز گل ها ی تازه را از باغچه های پر از گل های ارغوانی و صورتی که دور تا دور حیاط را پر کرده می توان بویید.
قدم زدن در کوچه باغ های یوش به واقع شما را به کتاب های شعر نیما خواهد برد. همان اشعاری که در آن از هوای مه گرفته و آسمان ابری سخن می گوید و درختان گیلاس و شکوفه هایی که از سر دیوارهای این کوچه باغ ها آویزان شده اند.
قدم زدن در کوچه های یوش چشم را از دیدن معماری زیبای این منطقه سیر نخواهید کرد. تا چشم کار می کند باغ های میوه خواهید دید و عمارت هایی که به سبکی قدیمی و طبق معماری دوران قاجار طراحی شده اند. آیا شما از دیدن این مناظر سیر خواهید شد؟
اگر در فصل بهار به یوش سفر کنید می توانید از چند فرسنگی این روستا عطر شکوفه های آلبالو و زردآلو را بو کنید و سرمست شوید.
معماری زیبای روستای یوش و خانه های آن در کنار باغ هایی که سراسر سرزندگی و طراوت است، شما را بارها و بارها به این روستای زیبا خواهد کشاند.
نیما یوشیج در همین سرزمین به دامداری و چوپانی پرداخته و روزها و شب های لطیفی را زیر طاق این آسمان ابری سپری کرده است. به راستی که این فضای دل انگیز می تواند برای هر اهل ذوقی الهام بخش باشد.
اگر به تاریخچه ی قدیم نگاه کنید خواهید دید که افراد در گذشته از محصولاتی کاملا طبیعی استفاده می کردند و اکنون نیز در بسیاری از روستاهای مازندران این اتفاق رقم می خورد. در واقع بسیاری از مردم محلی و بومی اعتقادی به محصولات فرآوری شده ندارند و از همین روست که سلامتی جسم و جان آن ها به مراتب بیشتر از شهرنشینان است.
مردم یوش نیز از این قاعده مستثنی نمی باشند. دامداری، باغداری و کشاورزی از اساسی ترین حرفه های این مردم خوش ذوق و مهربان است. باغ های میوه ای که در سر تا سر یوش به چشم می خورد و میوه های رنگارنگی که شاخه های آویزان آن ها در کوچه باغ های یوش به شما چشمک می زنند حکایت از سوغاتی های خوشمزه ای دارند که می توانید از این روستا با خود به همراه ببرید.
انواع میوه های خشک شده، لواشک، قره قروت، گردو، فندق و لبنیات تازه و عسل از جمله مهمترین سوغاتی یوش هستند. حیف است که تا این سرزمین کهن بیایید و دست خالی برگردید. بنابراین از خرید این سوغات های خوش طعم و دلنشین غافل نشوید.
اگر بازدید از آثار تاریخی را دوست دارید می توانید سری به آرامگاه کیاداوود در یوش بزنید که نام آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این آرامگاه بالای تپه ای قرار دارد و در گذشته های دور و دراز به عنوان معبد زرتشتیان شناخته می شده است. در واقع این مکان آتشکده ای بوده که زرتشتیان برای عبادت به آن می رفتند. از این رو به مقبره ی کیاداوود، آتشکده ی کیاداوود نیز گفته می شود. معماری این آرامگاه بسیار زیباست و دارای گنبد و دیوارهای سنگی می باشد.
روستای یوش همانطور که از نام آن پیداست روزگاری خانه ی بزرگ مرد ادب و فرهنگ ایران نیما یوشیج ، پدر شعر فارسی بوده است. امروزه روز افراد برای دیدن از خانه ی تاریخی نیما یوشیج رهسپار روستای یوش می شوند و با دیدن جذابیت های بصری این منطقه و کوهستان های پر صلابت و سرسبز آن، تصمیمی می گیرند چند روزی در یوش بمانند تا به خوبی از این منطقه بازدید کنند. لطف و صفای زندگی در خانه های روستایی یوش برابر با هیچ لذتی نیست. منطقه ای که روزگاری الهام بخش ارزشمندترین آثار و شعرهای نو بوده است زیر پای شماست. اگر قصد سفر به روستای یوش را دارید این سفر را در فصل بهار یا پاییز انجام دهید. لذت دیدن طبیعت رنگارنگ یوش در فصل پاییز مطمئنا حس و حال شاعرانگی را در وجود شما بر خواهد انگیخت.
اگر سوالی دارید تیم پشتیبانی ما از ساعت ۸:۳۰ صبح الی ۱۱:۳۰ شب پاسخگوی شما خواهند بود.
نظرات کاربران